Skånska Tryffelkompaniet

Gunnel o Morten blev av goda vänner inbjudna till Gotland för att vara med på tryffelsafari, med 6 rätters tryffelmiddag på kvällen.

 

På första bilden ser du tryffelpasta och på andra bilden ser du en tryffelomelett.

När vi var ute på ”tryffelsafari” i skogen på Gotland – tittade Gunnel o Morten på varandra – och hade uppenbarligen samma tanke samtidigt; här ser det ju ut som hemma hos oss i Skåne, måste vara möjligt att odla tryffel där!

Nu var det så att våra personligheter är rätt lika, så kort väg från tanke till handling!

Vi tog en resa till Umbrien i Italien – ett område känt för vild svart tryffel. Vi reste runt – träffade många personer och verksamheter som arbetade med tryffel – och lärde oss mycket.

Väl tillbaka i Skåne – samlade vi ett antal vänner, som också var företagare, och startade en företagarförening i Tjörnarp – med målet att bli tryffel-centrum. Vi formulerade en vision; vi skall äta skånsk tryffel på tåget mellan Tjörnarp o Hässleholm. Utmaningen ut över att odla tryffel – var  dessutom att få till ett tågstopp/station i Tjörnarp – vilket då inte fanns.

Vi sökte stöd från Sparbankstiftelsen – som välvilligt ställde upp med pengar så att hela företagar- föreningen kunde genomföra studieresor till såväl Gotland som Italien.

Gunnel o Morten beslutade att satsa på att etablera en egen tryffelplantage – vilket vi måste medge att det inte var många som trodde på.

 

Här ser ni två bilder från tryffelplantagen.

I projektet fick vi kontakt med Christina Weden – som doktorerat i tryffel plantering/odling på Svenska Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Vi markbearbetade – ca ett tunnland, beställde 300 plantor från Frankrike (hassel/Ek) via Christina. Plantorna var baserade på svenska hassel- och eknötter och gotländsk tryffel som skickades till Frankrike.  Den franska plantskolan odlade plantorna i steril jord så att de gotländska tryffelsporerna inte skulle bli utslagna av andra sporer som finns i normal jord.

När plantan var 1 år – skickades dessa till oss i Skåne, och planterades hos oss. Bara efter några veckor upptäckte vi att vildsvin varit inne i planteringen och bökat runt. Vilket föranledde att vi satte upp ett 2 m högt staket runt hela odlingen.

Så var det bara vänta?

Nej – för att plantorna skulle orka växa till sig, fick hela stycket 2 ggr pr år huggas för allt ogräs med trimmer.

Vi hade också köpte en Laglotto (tryffel hund) från en kennel på Gotland, han fick namnet Cerce (hemmasnickrat för franska Chercer ). Vi tränade honom – genom att gräva ned tryffel. Hundarna har en naturlig sökläggning – så träningen gick fint. Vi trodde att vi skulle kunna hitta tryffel efter ca 7 år, men nej – det tog 13 år innan vi hittade den första tryffeln (se Sydsvenskan artikel 23 november 2019).

Bild på reportaget.

Tyvärr dog Cerce i 2021 – så vi köpte en ny hund vid namn Bosco 2021. Bosco har en energinivå som bara den – vi har börjat träna honom – och nu i år blir hans premiär i sökande i plantagen.

   

Första bilden är på Bosco, andra är en bild på Bosco & Gunnel tredje är en bild på Cerce & Gunnel, sista är en bild på första tryffeln.